Türk pasaportuna sahip olup gezmeyi seven herkes, aslında bu işin ne kadar zor olduğunu bilir. Zira plan yaparken tatilinizi, biletlerinizi, kalacak yerinizi ayarlamanız yetmez. Bunların hepsinden önce halletmeniz gereken bir husus vardır: vize almak!
Dünyadaki tüm pasaportları karşılaştıran Pasaport Index sitesine göre, Türk pasaportu “en güçlü pasaportlar” listesinde 38. sırayı Rusya, Moldova ve Kolombiya ile paylaşıyor. İsviçre pasaportu ise 2. sırada. Birinciliği, Almanya’ya kaptırmış: Vietnam Almanya’dan istemezken İsviçre’den vize istemiş çünkü !
Hal böyle olunca, acaba sıradan bir Türk vatandaşının bir gün İsviçre pasaportu sahip olması mümkün mü, mümkünse nasıl bir bakalım dedim. Buyrunuz, İsviçre Vatandaşlığı Rehberi’ne!
- Jus sanguinis
Kan yoluyla geçen vatandaşlık. İsviçre bu gruptadır. Yani, anne ve/veya babanız İsviçre vatandaşı ise siz de doğum yerinizden bağımsız İsviçre vatandaşısınız. Ancak bu yazıyı okuduğunuza göre değilsiniz 🙂 O zaman devam.
- Evlilik
Bir İsviçre vatandaşı ile en az 3 yıldır evli kişilerin başvurabileceği vatandaşlık çeşidi. Bu kişilerin İsviçre’de en az 5 yıl yaşamış olması gerekir. Bu 5 yıl yaşama şartı, İsviçre ile yakın bağları olan kişiler için esnetilebilir (Yakın bağlardan kasıt ne bilemedim). Ancak bu durumda bir İsviçre vatandaşı ile 6 yıldır evli olma şartı vardır.
- Naturalisation (Yerlileştirme)
İsviçre’de 12 yıl yaşadıktan sonra başvurabileceğiniz vatandaşlık çeşidi. 10 yaşından 20 yaşına dek geçirdiğiniz yıllar iki yıl olarak kabul ediliyor, hadi yine iyisiniz.
12 yıl yaşama kriterini sağlayıp başvurunuzu yaptığınızda sizin İsviçre’nin adet, gelenek ve göreneklerine ne kadar hakim olduğunuza, buradaki yaşamınıza iyi bir şekilde uyum sağlayıp sağlayamadığınıza, yaşadığınız süre boyunca yasalara uyup uymadığınıza göre başvurunuz değerlendiriliyor. Bu, ilk adım olan federal değerlendirme. Bu aşamayı geçtiğinizde başvurunuz kantonal ve daha sonra komünal yetkililer tarafından değerlendirilip sonunçlandırılıyor. Kanton ve komünlerin de kendi şartları var. Örneğin vatandaşlığa başvurabilmek için Zürih kantonunda 2 yıl kesintisiz ikamet etmiş olmanız yeterliyken, St. Gallen’de bu süre 8 yıl! (Kantonal şartlarla ilgili detay için buraya.)

Bilgileri edindiğim internet sitesi için buraya tıklayabilirsiniz.
Merhabalar, Bende İsviçre’de doktora yapmak istiyorum fakat nerden başlamam gerektiğini bilmiyorum. Eğer bu konuda bilgi sahibiyseniz ve paylaşırsanız çok sevinirim.
Iyi günler,
BeğenBeğen
Merhaba,
Bu konuyla ilgili bir yazı yazmayı planlıyorum. En azından kendi sürecimi paylaşmış olurum 🙂
Görüşmek üzere,
BeğenBeğen
Merhaba,
Ben de endüstri mühendisiliği okuyorum son sınıf. İsviçre de bir akrabam var. Oraya yerleşebilmem için neler önerirsiniz? Hangi yolları izlemem gerekir? Ayrıca iş olanakları ve yaşam şartlarına göre yıllık kazancım ortalama hangi seviyelerde olur? Kısa bir cevapla yardımcı olursanız sevinirim.
BeğenBeğen
Merhaba,
Ben de endüstri mühendisiliği okuyorum son sınıf. İsviçre de bir akrabam var. Oraya yerleşebilmem için neler önerirsiniz? Hangi yolları izlemem gerekir? Ayrıca iş olanakları ve yaşam şartlarına göre yıllık kazancım ortalama hangi seviyelerde olur? Kısa bir cevapla yardımcı olursanız sevinirim..
BeğenBeğen
Merhaba,
Mezun olunca İsviçre’ye yerleşebilmek için öncelikle iş bulmanız gerekiyor. Bu da oldukça zorlu bir süreç çünkü İtalya, Fransa gibi komşu ülkelerden de çok fazla iş başvurusu oluyor. Üstelik İsviçre’deki bir pozisyon için öncelik İsviçrelilerin, daha sonra Avrupa vatandaşlarının. Eğer İsviçreli veya Avrupalı hiç kimseyi bulamazlarsa diğer ülke vatandaşlarına geçiyorlar. Bu durumda oradaki akrabanızdan iş bulma konusunda yardımcı olmasını isteyebilirsiniz.
İsviçre’de yaşama maliyeti ile ilgili yakınlarda bir yazı yazacağım, umarım yardımcı olur 🙂 Kolay gelsin!
BeğenBeğen